Inside Africa | 5 x fantastische Zuid-Afrikaanse muziek!
780
post-template-default,single,single-post,postid-780,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

5 x fantastische Zuid-Afrikaanse muziek!

5 x fantastische Zuid-Afrikaanse muziek!

De muziek in Zuid-Afrika is voor mij de kers op de taart. Bijna al mijn herinneringen aan Afrika worden ondersteund door Zulu klanken en African housebeats. Inmiddels heb ik al aardig wat vriendinnen aangestoken met de voorliefde voor diverse Zuid-Afrikaanse hitjes. Deze lijst zal in de toekomst nog wel aangevuld worden, maar bij deze alvast vijf favoriete artiesten die ik jullie niet langer wil onthouden!

 

Zahara

Zahara is een van mijn favoriete artiesten aller tijden. Haar stem heeft iets betoverends en ik geniet van bijna al haar nummers. Toen ik voor het eerst in Zuid-Afrika was, was Zahara net doorgebroken met haar album Loliwe. Een vriendin uit Durban die destijds nog in het hostel werkte waar ik woonde draaide dit album non-stop. Zij kan zelf ook prachtig zingen, dus ik denk nog vaak met een glimlach terug aan hoe zij ‘Ndize’ en ‘Loliwe’ uit volle borst meezong. Zahara zingt zowel in Xhosa als in het Engels.

Tijdens de roadtrip in Namibië heb ik het album ‘Loliwe’ ook platgedraaid met Laura. Mijn favoriete nummers zijn Loliwe, Ndize, Bengirongo, Incwad’encane en Thembalam.

 

Mi Casa

Deze muziekgroep uit Johannesburg is like no other. These Streets is het eerste nummer wat ik in 2012 van deze band hoorde. De band bestaat uit drie mannen die zowel in het Engels, als in het Zulu, Xhosa en Portugees zingen. De African House beats zijn heerlijk om bij weg te dromen en maken road trips voor mij onvergetelijk! Mijn favoriete nummers? The power is you, Barman en In love with you. Moeilijk kiezen wel!

Oh en er is ook nog Chocolate die ik niet kan vergeten. Dit is namelijk een van de favoriete nummers van mijn neefje (3 jaar oud). Zijn lievelingseten is chocola (I totally get him) en sinds ik hem verteld heb dat ze in dit liedje “Chocolaatje Choco” (vanaf 01:00 in onderstaande link naar video) zingen, is ook hij verkocht.

Klik hier voor de Chocolate video!

 

Black Coffee

Black Coffee is misschien wel de meest succesvolle Zuid-Afrikaanse artiest van dit moment. Deze DJ draait inmiddels vooral in de grote festivals in Europa en clubs op Ibiza. Ik zag laatst op Instagram dat hij inmiddels samenwerkt met Tiësto, maar ook met Alicia Keys & Swizz Beats.

Ik viel vooral voor zijn hits in Zuid-Afrikaanse stijl. Mijn favoriete Black Coffee nummer is die van hem en Monique Bingham: Deep in the bottom. Ook We dance again is erg bekend en ook die kan ik erg waarderen.

 

Lucky Dube

Ik heb altijd al veel van reggae muziek gehouden. Toen ik jong was luisterde ik graag naar Bob Marley en later ook naar andere reggae artiesten als Gentleman, UB40 en Ziggi Recado. Lucky Dube kende ik wel, maar ik begon er pas echt naar te luisteren toen ik voor de tweede keer in Zuid-Afrika was en sindsdien ben ik verkocht.

Ik viel voor de wijsheid in zijn songteksten en haal elke keer weer nieuwe lessen uit zijn muziek. “If you can’t say something good about somebody, please shut up” ligt misschien voor de hand, maar is iets wat ik nog regelmatig toepas in mijn leven;)

Favorieten: Prisoner, It’s not easy en als laatste Different colours, one people. Prachtig!

Lucky Dube live
Photo by Eizabeth Sejake

Brenda Fassie

Er zijn waarschijnlijk weinig zwarte Zuid-Afrikanen die een top vijf van Zuid-Afrikaanse artiesten zullen maken zonder Brenda Fassie te noemen. Ik weet nog goed dat ik een avond uit was en dat het dak eraf ging toen de DJ Vuli Ndlela van Brenda Fassie draaide. Ik had nog nooit zoiets gezien zoiets gehoord.

Brenda Fassie’s muziek is vooral bekend geworden door de songteksten over het leven in townships in Zuid-Afrika. Uiteindelijk is de zangeres heel vaak in het nieuws geweest vanwege drank- en drugsgebruik en is ze overleden toen ze nog maar 39 jaar oud was. Nog steeds wordt ze als heldin gezien en wordt haar muziek nog volop gedraaid, waar ik alleen maar dankbaar voor kan zijn!

Tip! Zahara heeft ook Vuli Ndlela een keer live gezongen. Listen on Spotify!

 

Zo! Dat is een greep uit mijn favoriete artiesten uit Afrika. Er volgen binnenkort vast meer, want het zijn er zo veel! In de tussentijd kun je de benoemde artiesten ook altijd luisteren via mijn Africa Playlist op Spotify.

Geen reactie's

Geef een reactie